לאחרונה הוקדשה תשומת לב רבה לתפקיד עורך הדין בגישור. הגישור יערער בבית המשפט עם מידע מפורט שינחה אותך בכל תהליך הגישור. מכיוון שהחברה רואה בתיווך חלק חשוב בתהליך המשפטי וכמרכיב מרכזי בזכויות האדם, הוא נהיה חשוב יותר ויותר. הגישה והגישה של עורכי הדין עיצבו אותנו לראות גישור באור חיובי ובשנים האחרונות, כשהחברה התבוננה בגישור דרך עדשה אחרת, עם מבט חיובי יותר עליה.
בהתבסס על מה שנדון לעיל, אני בטוח שעתיד הגישור ישופר על ידי תפקידו של עורך הדין בגישור. החלק השני של מאמר זה מתאר את מה שעורכי הדין צפויים לעשות ואת תפקידם בתהליך הגישור, הן בהקשר המשפטי והן בהיבט הלא חוקי.
למרות שעורכי דין מלווים את הלקוח שלהם מתחילתו ועד סופו
תפקידו של עורך הדין תלוי בשאלה האם הוא מתבקש להשתתף בתהליך הגישור. כפי שראינו בחלקים הקודמים של דיון זה, עורכי דין ממלאים תפקיד שונה מאוד מעורכי הדין במקרים שהם עצמם מתווכים.
למידע נוסף בתחום של תפקיד עורך דין בהליך גישור ולאתר של משרד עו"ד ישראלי בן יאיר יש לגשת לאתר benyair-law.co.il
ישנם גם מפגשי גישור בהם שני הצדדים מתווכים ללא עורך הדין שלהם
בחלק מהמקרים עורכי דין מוזמנים לפגישות גישור, אם כי זה יוצא דופן וקורה רק בתום הגישור, כאשר עורך הדין מציין כי התנאים המוצעים אינם מקובלים. הבנת אסטרטגיות לבעיות – פתרונות ומשא ומתן כולל עוזרים לעורכי דין למלא תפקיד בונה יותר בפגישת גישור.
במידת הצורך
על עורכי דין ליידע את הצד הלא-מיוצג על אי-תחולת עורכי הדין – על הזכויות הראיות של הלקוח, לרבות הזכות להישמע, זכויותיהם וזכויותיהם של עורכי דין ולקוחות וזכויותיהם על פי החוק . על תומכי הגישור להחליט אם להוציא מנדט גישור, אך חשוב שהם ינצלו את ההזדמנות כדי להסביר ולהודיע ללקוח על תהליך הגישור. ייעוץ לעורך דין בגישור צריך לכלול גם את עלויות ההתדיינות, תוך התחשבות בכל הגורמים. השלב השלישי הוא הכנה החשובה לא פחות מהליך המשפטי או השיפוטי. לא התדיינות משפטית מתחילה בהכנה ועורכי דין צריכים להכיר בצורך להיערך לגישור, ולא ליטיגציה. אנשים המופנים לגישור בבית המשפט לענייני משפחה צריכים להיות מודעים לתהליך הגישור, החל בביקורים וגישור במשמורת. על אף שעורכי דין חייבים למלא תפקיד יזום מאוד, עליהם לדעת גם איזה תפקיד חיובי הם יכולים למלא כצד לגישור באמצעות המומחיות והניסיון המשפטי שלהם בתחומי משפט אחרים.
האתגר הגדול ביותר של עורכי הדין
הוא כיצד לשלב את הייעוץ המשפטי שלהם ללקוחות בתהליך הגישור. כדי לענות על זה, חשוב לקחת בחשבון את תפקידם של עורכי הדין בגישור ובליטיגציה בכלל. תפקידי הצדדים משתנים בהתאם לתרבות בה הם נלמדים. הצדדים מגיעים לגישור עם חוויות וידע שונים על התהליך המשפטי והשיפוטי וכן על התפקידים והאחריות של הצדדים הבודדים.
יכול להיות מועיל לשני הצדדים שיהיה עורך דין בגישור
במיוחד במקרים שיש מאזן כוחות לא שוויוני. הם עשויים להתייחס זה לזה כ"מתווכים – מגשרים מאומנים "או עורכי דין הנוחים בתפקידם כמתווכים" בעלי הכשרה משפטית "ומשתמשים בכישוריהם המשולבים בגישור ומשפט בהשוואה לתפקידם של עורכי דין מסורתיים. מכיוון שרוב עורכי הדין לומדים משפטים, כיצד הם מייצגים את עצמם בגישור? תפקידו של עורך דין כמשתתף בעל ידע הוא לחלוק ייעוץ משפטי בגישור, אולי עם משתתפים אחרים, וכן לסייע בהצעת אפשרויות. אם עורך הדין יודע (או צריך לדעת באופן סביר) כי הצד אינו מבין את תפקידו בעניין, הוא יכול להצהיר בפני הלקוח כי הוא יודע את מעמדם המשפטי של הצדדים ותפקידם כמתווכים. עורך הדין ממלא תפקיד מרכזי בהנהלת הליך המשא ומתן, תוך התחשבות במעמדם המשפטי של המגשרים ועורכי הדין האחרים המעורבים, כמו גם במעמד החוקי של הצדדים. אם יש לך מגשר שהוא גם עורך דין, טבעי להניח שאתה לא צריך להעסיק אותו לגישור גירושין. חובותיו האתיות של עורך הדין מסתיימות כאשר הוא מספק את השירותים הניתנים על ידי המתווכים או משרד עורכי הדין שלהם. סטנדרטים של חוסר משוא פנים וייעוץ משפטי עצמאי הם מרכזיים הן בעורך הדין והן במגשר, אך חובתם האתית אינה מסתיימת בכך.
תפקידו של עורך הדין מתחיל לפני המשפט וממשיך לאורך כל תהליך הגישור ואף לאחר מכן
המגשר אחראי על מתן הייעוץ והתמיכה המשפטית הנחוצים לפעול כצד שלישי ניטרלי – כמתווך. לכן חשוב כל כך להתייעץ עם עורך דין לפני תחילת הליך הפישור. עליכם להיות שם כדי לתמוך ולתווך בסכסוך ולתמוך בתהליך המתווך, לא רק לטובתכם אלא גם לטובת כל הצדדים.